Gratis stockfotos: Sådan undgår du rettighedskrænkelser

Har du tænkt over hvordan nye kunder oplever din hjemmeside og hvilket indtryk de således får at din virksomhed? Din hjemmeside fungerer som et visitkort, og det er naturligvis vigtigt, at den ser flot ud. Pæne billeder og gode tekster. Men billeder kan være dyre, og derfor er det heldigt, at der også findes gratis billeder på nettet.

Hvis du går en tur og ser et faldefærdigt hus, hvad tænker du så om ejerne? Ud fra en normal menneskelig tankegang, vil de fleste nok ikke tænke, at her bor en overlæge og en advokat.

Det samme gør sig gældende for din virksomheds hjemmeside. Hvis den står knivskarpt, vil man også få et godt førstehåndsindtryk. Førstehåndsindtrykket på en webshop kan nemt være afgørende for, om en potentiel kunde ender med at gennemføre en handle på netop denne side.

Fremstå professionelt – uden at være fotograf

Billeder spiller en helt afgørende rolle i den menneskelige psykologi, og medmindre du tilfældigvis er fotograf og er selvforsynende på billedfronten, så må man ud og låne af andre. Det sparer både tid og penge.

Man må ikke stjæle

Når du står og mangler et billede, kan det være nærliggende at lave en hurtig Google-søgning, og så nappe det første det bedste billede du ser, og sætte det ind på dit website. Det er dog ikke den smarteste løsning. Ofte er billeder beskyttet under en ophavsret som sikrer, at de personer der har brugt tid, ressourcer og penge på at tage billedet, også bliver krediteret og betalt herefter.

Bliver man opdaget i at have brugt et billede forkert – bevidst eller ubevidst – kan et enkelt billede sagtens udløse en bøde på den forkerte side af 4000 kr.

De lette og gratis alternativer

Heldigvis findes der en række fantastiske billeddatabaser med et hav af gratis billeder i professionel kvalitet, som du må bruge kvit og frit i kommerciel sammenhæng, uden at du skal bekymre dig om store rettighedsbøder.

Når jeg mangler et billede, starter jeg altid med at besøge en af de sider, hvor billederne er gratis. Her findes billeder til mange forskellige opgaver, og de kan således ofte dække dit behov. Dog betaler jeg også i ny og næ for et billede, hvis der bare ikke findes det rigtige på de gratis sider.

Nedenfor har jeg samlet en liste over de sider, jeg benytter mig af til dagligt, og forsøgt at udpege fordelene ved de enkelte. Fælles for dem alle er, at de er gratis, og at man i mere eller mindre omfang må bruge billederne som man har lyst til – både privat og kommercielt.

Jeg vil dog anbefale, at du altid bruger et minut på at sikre sig reglerne for brugen af netop det billede, du ønsker at downloade, så du undgår ubehagelige overraskelser.

Pixabay.com

Pixabay er en af de sider, jeg anvender mest, og det er som regel min første station i søgen efter et givent billede. Her findes et stort udvalg af gratis billeder, og det er som regel muligt at finde et billede til den opgave du står overfor. 

Fordele: Alle billeder er i høj kvalitet, og du kan søge på dansk. Hjemmesiden er let og intuitivt at bruge, og billederne kan downloades i forskellige størrelser. Her findes også videoer og illustrationer. Besøg Pixabay.com her.

LibreStock.com

LibreStock.com er et søgeværktøj der samler resultater fra over 40 forskellige databaser.

Fordele: Alt er samlet på et sted, så man er fri for at navigere rundt på forskellige sider i søgen efter det rigtige billede. Besøg LibreStock.com her.

Pexels.com

Minder meget om Pixabay, og er bygget op på samme måde. Her kan du frit hente gratis billeder, og du kan ligeledes redigere dem så meget du ønsker.

Fordele: Nemt at bruge og rummer andre billeder end på Pixabay. Pexels.com har også videoer. Besøg Pexels.com her.

Unsplash.com

Hurtigt voksende side med et efterhånden bredt udvalg af billeder taget af fotografer verden over.

Fordele: Selvom udvalget er mindre en de førnævnte sider, oplever jeg at billederne ofte er i en lille smule bedre kvalitet, end mange af dem, der findes på de store databaser. Besøg Unsplach.com her.

Betalte sider

Nogle gange må man bare ty til pengepungen. Selvom de mange gratissider ofte kan løse et givent behov, kommer vi ikke udenom, at de store betalingssider bare har en masse lækre billeder til næsten enhver situation.

Sider som shutterstock.com, istockphoto.com og det danske colourbox.dk er nogle af mastodonterne indenfor betalte stockbilleder, og dem kan du også med fordel besøge, hvis du har brug for et helt specifikt billede.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Om siden

Arbejder du med online marketing? Her på siden finder du inspiration, tips og trends, som du med fordel kan benytte i dit digitale arbejde. Du kan bl.a. få idéer og vejledning til markedsføring på Facebook, LinkedIn og Google samt tricks til Email-marketing.

Sitemap
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram